PUNJIVO ZADOVOLJSTVO U VOŽNJI.

Često postavljana pitanja o BMW Plug-in hibridnim modelima.

BMW i Performance

Otkrijte održivi svijet BMW-a iPerformance i sasvim novu dimenziju zadovoljstva u vožnji.


Impresivno dinamičan i potpuno bez emisija prilikom vožnje isključivo na električnu energiju, BMW-ovi hibridni plug-in modeli pokazuju upravo ono što je moguće: zahvaljujući novorazvijenim električnim sinkronim motorima, modeli iPerformance očaravaju sa svojim ogromnim zakretnim momentom od starta do maksimalne brzine.


BMW i modelu su jako okretni, ali od početka dizajnirani za elektromobilnost. Njihov futuristički dizajn i pametno osmišljeni električni koncepti čine ih veoma prepoznatljivima: vozila oblikuju budućnost mobilnosti. Na ovoj stranici pronaći ćete sve odgovore na ključna pitanja o BMW i hibridnim plug-in vozilima. Informacije o BMW i modelima dobit ćete slijedeći donju poveznicu.    

Pročitajte više
PUNJIVO ZADOVOLJSTVO U VOŽNJI.Često postavljana pitanja o BMW Plug-in hibridnim modelima.

OPĆE INFORMACIJE I DIZAJN.

U BMW hibridnim plug-in vozilima, pogon se sastoji od snažnog električnog motora i učinkovitog motora s unutarnjim izgaranjem koji izvrsno rade zajedno. Navedeno postaje očito u sličnoj savršenoj kombinaciji dinamike i učinkovitosti. Ovdje ćete naći osnovne informacije o BMW hibridnim plug-in vozilima.

Potrošnja goriva i emisije CO2 za BMW 225xe iPerformance Active Tourer (3):
Potrošnja goriva u l/100 km (kombinirana): 2.7-2.3
Emisije CO2 u g/km (kombinirane): 61-52
Potrošnja energije u kWh/100 km (kombinirana): 14.2-13.4

 • Što je točno hibridno plug-in vozilo?

  Hibridno plug-in vozilo ima pogonski sustav koji sadrži snažan električni motor i učinkovit motor s unutarnjim izgaranjem. Ova kombinacija postiže visoku ukupnu učinkovitost vozila koja je ekološki prihvatljivija od konvencionalnih tehnologija pogona.

  Nadalje, hibridna plug-in vozila mogu se napuniti izravno iz struje, bilo kod kuće ili na cesti. Time se omogućuje putovanje bez emisija na veliki dio ruta, osobito u urbanim područjima, a potrošnja se smanjuje na velikim udaljenostima.

 • Koje osnovne prednosti ima hibridno plug-in vozilo u usporedbi s konvencionalnim vozilom?

  Hibridno plug-in vozilo nudi mobilnost s niskom emisijom u isto vrijeme kao i mogućnost dugotrajnog putovanja s funkcionalnošću na istoj razini kao i konvencionalno vozilo. Posebno imate koristi od tihe vožnje i električnog pojačanja snage. To znači da tijekom privremenog povećanja brzine, kao tijekom manevara pretjecanja, motor s unutarnjim izgaranjem dodatno podržava električni motor koji osigurava još dinamičniju vožnju. Koristeći električni način rada i uz istodobnu mogućnost ponovnog punjenja baterije vozila preko mrežnog napajanja, moguće je postići niske operativne troškove.

  Jedna značajka vrijedna posebnog spomena je i mogućnost pojedinačnog nadzora stacionarnog grijanja i hlađenja u hibridnim plug-in vozilima preko aplikacije BMW ConnectedDrive App, ConnectedDrive web portala ili izravno unutar vozila.

 • Koji se zahtjevi i uvjeti moraju ispuniti kako bi razmotrio hibridni plug-in model?

  Ključni čimbenik u donošenju odluke je dostupnost objekata za punjenje vozila kod kuće. Vrlo jednostavno iz kućne utičnice, s vlastitim uređajem BMW i Wallbox ili na drugoj lokaciji u vašem susjedstvu. Nadalje, korist od operativnih troškova (električna energija ili cijena goriva) hibridnog plug-in vozila može se posebno učinkovito iskoristiti ako se veliki broj putovanja može napraviti isključivo u električnom načinu rada. Ako na vašem radnom mjestu imate i mogućnosti punjenja, mogli biste imati još više mogućnosti iz ove prednosti.

 • Jesu li sigurnost i osjećaj vožnje slični BMW vozilima na konvencionalan pogon?

  Hibridna plug-in BMW vozila dizajnirana su za vrlo visoke tehničke standarde, temeljena na istoj sigurnoj arhitekturi vozila kao i konvencionalni modeli. Sigurnost hibridnih plug-in vozila s visokonaponskim baterijama također su potvrdili nezavisni instituti.

  Zahvaljujući električnom motoru u BMW hibridnim plug-in vozilima, kombiniraju se električna vožnja i daljnje povećanje učinkovitosti. Visoki okretni moment dostupan od starta znači da ta vozila pokazuju spontanost tijekom gomilanja snage koja je tipična za električne motore. Kao dio funkcije pojačanja, ovaj električni motor dodatno pruža vrlo primjetnu podršku za motor s unutarnjim izgaranjem tijekom ubrzavanja i dinamičkih kratkih ubrzanja. Štoviše, BMW hibridna plug-in vozila su tiha i bez lokalnih emisija prilikom putovanja u električnom načinu rada.

 • Koji su različiti načini vožnje dostupni?

  BMW hibridna plug-in vozila naravno imaju poznate načine vožnje ECO PRO, Comfort i Sport za svaku situaciju i zahtjev u vožnji. Osim toga, s tipkom eDrive dostupni su i sljedeći načini rada koji su specifični za hibridna plug-in vozila:

  • AUTO eDRIVE: Sustav odabire najučinkovitiji način pogona - isključivo električni, kombinirani ili s motorom s unutarnjim izgaranjem prema situaciji.
  • MAX eDRIVE: Ovisno o modelu, moguće je voziti brzinom do 140 km/h isključivo na električnu energiju u MAX eDRIVE modu. Pri većim brzinama ili ako treba iskoristiti puni potencijal ubrzavanja, motor s unutarnjim izgaranjem automatski se uključuje.
  • U načinu rada SAVE BATTERY ili Control Battery (u BMW-u serije 7) akumulator se učinkovito puni motorom s unutarnjim izgaranjem ili održava razinu napunjenosti. Time se omogućava da se kapacitet baterije aktivno čuva za isključivo električnu vožnju u kasnijoj fazi.
 • Kako prepoznati BMW hibridno plug-in vozilo?

  Razlika u dizajnu u usporedbi s konvencionalnim BMW modelima je samo poželjna u ograničenoj mjeri, tako da se poznati i nepogrešivi BMW dizajn zadržava i za BMW hibridna plug-in vozila. Bez obzira na to i ovisno o modelu, među njima su sljedeće značajke koje pomažu razlikovati BMW hibridna plug-in vozila:

  Dizajn vanjštine:

  • eDrive oznaka na C-stupovima s obje strane
  • i oznaka na prednjim bočnim pločama
  • Plave rešetke za masku i plava kućišta kotača
  • eDrive slova, kako na stražnjem dijelu vozila tako i na poklopcu motora
  • Naziv modela s "e"
  • Prisutnost napojne utičnice na prednjoj vozačevoj strani

   

  Dizajn unutrašnjosti:

  • Gazišta pragova vrata s natpisom eDrive
  • Tipka eDrive na središnjoj konzoli
  • Specifični klaster instrumenata i grafika kontrolnog zaslona

BATERIJA I DOSEG.

U BMW hibridnim plug-in vozilima, motor s unutarnjim izgaranjem kombinira se s dugotrajnom litij-ionskom baterijom - koja omogućuje automobilu da nastavi vožnju čak i sa praznim spremnikom goriva u hitnim slučajevima. Ovdje možete saznati više o posebnim značajkama baterije.

 • Je li moguće nastaviti vožnju na električnu energiju čak i ako je spremnik za gorivo prazan?

  Da, moguće je. Ako je ukupni doseg s električnim motorom i motorom s unutarnjim izgaranjem 80 km, vozač će biti upozoren porukom u klasteru instrumenata. Ispod ukupnog raspona od 50 km, vozač stalno prima upozorenje. Ako je spremnik za gorivo prazan, preostali električni doseg može se koristiti za vožnju do najbliže benzinske postaje - pod uvjetom da je dovoljno energije prisutno, a uvjeti sustava dopuštaju vožnju na električnu energiju.

 • Koliko dugo traje visokonaponska baterija u BMW hibridnom plug-in vozilu?

  Visokonaponske baterije koje se koriste u BMW hibridnim plug-in vozilima su litij-ionske baterije koje su, za razliku od konvencionalnih baterija od nikla, olova ili kadmija, optimizirane za uporabu u motorima. U sklopu BMW-ovog certifikata za baterije, vaš ovlašteni BMW zastupnik ili vaša podružnica tvrtke BMW jamče otkloniti bilo kakav nedostatak visokonaponske baterije za prvih 100.000 km ili najviše 6 godina nakon isporuke novog vozila (primjenjuje se prvi ispunjeni kriterij). Detalje o uslugama BMW-ovog certifikata za baterije možete saznati od svog ovlaštenog BMW zastupnika ili BMW-ove podružnice.

 • Koliko daleko je doseg na električnu energiju?

  Za svako BMW hibridno plug-in vozilo označen je specifičan ciklički raspon. Električni raspon koji je stvarno postignut ovisi o mnogo čimbenika. Važni su utjecaji klima-uređaja i grijanje, općenito opterećenje na električnom sustavu (npr. navigacija, radio, sjedalo i grijanje vjetrobranskog stakla, klimatski uvjeti ljeti i zimi), kao i individualni stil vožnje.

  Kad se visokonaponska baterija isprazni, isključivo električna vožnja više nije moguća, ali još uvijek je moguće savršeno normalno voziti zahvaljujući motoru s unutarnjim izgaranjem. Inteligentni sustav upravljanja energijom osigurava da u bilo kojem trenutku ne može doći do oštećenja visokonaponske baterije čak i kada se ista prikazuje kao potpuno "prazna".    

 • Smanjuje li visokonaponska baterija prostor za prtljagu?

  BMW hibridna plug-in vozila imaju jako malo ograničenja u volumenu prtljažnog prostora u usporedbi s konvencionalnim BMW modelima. Što se tiče olakšanog utovara, razvijena su inteligentna rješenja koja prvo osiguravaju ravnu platformu za utovar a zatim pružaju potrebnu dubinu za transport velikih predmeta. Nadalje, svi sustavi utovara (npr. 40:20:40 podijeljen na naslonu za leđa) dostupni su i za BMW hibridna plug-in vozila.

 • Na što trebate obratiti pozornost ako je BMW hibridno plug-in vozilo parkirano dulje vremena?

  Naravno, moguće je parkirati na dulje vremensko razdoblje (npr. nekoliko tjedana), ali razina napunjenosti visokonaponske baterije može se smanjiti ako je vozilo stacionarno tijekom znatnog perioda.

  Stoga je preporučljivo parkirati vozilo s gotovo napunjenom baterijom ili spojiti vozilo s odgovarajućom stanicom za punjenje tijekom dugotrajnih stacionarnih faza, jer će to automatski napuniti visokonaponsku bateriju ako je potrebno.

  Obratite pažnju na savjete koji se odnose na dulje stacionarne faze u uputama za uporabu vozila.

PUNJENJE I INFRASTRUKTURA PUNJENJA.

Ne mora se “napuniti” samo motor s unutarnjim izgaranjem, već i visokonaponska baterija. U slučaju BMW hibridnih plug-in vozila ovo je moguće čak i kod kuće.


Ovdje ćete naći objašnjenja kako, gdje i kada napuniti.

 • Koje opcije punjenja BMW nudi za hibridna plug-in vozila?

  BMW hibridno plug-in vozilo može se napuniti iz obične kućne utičnice - međutim, poželjno je da odgovarajuću prikladnost (kontinuiranu mogućnost opterećenja) dotične utičnice provjeriti ovlašteni stručnjak. Ovakva provjera utičnice ili instalacije i puštanja u rad uređaja BMW i Wallbox (koji omogućuje da se BMW hibridna plug-in vozila napajaju s najviše 3,7 kW) mogu, primjerice, obaviti kvalificirani električar iz BMW i partnera za instalacije.

  Vozilo se također može napuniti dok je van kuće i na putu. Program "ChargeNow" nudi pristup stalnorastućoj mreži javnih stanica za punjenje. Zahvaljujući sustavu "ParkNow", korisnici BMW-a sada mogu pronaći dugoročno parkiranje i lokacije za punjenje na parkinzima s više etaža u blizini svojeg stanovanja ili radnog mjesta.

  Ako želite saznati gdje se nalazi stanica za punjenje u vašem susjedstvu, postoje različite opcije:

  • Možete pogledati u navigacijskom sustavu vašeg BMW hibridnog plug-in vozila. Zahvaljujući traženju točke interesa u aplikaciji BMW ConnectedDrive, imate izravan pristup svim stanicama za punjenje u vašoj okolini.
  • Možete pretraživati na vašem pametnom telefonu. Jako jednostavan koncept koristeći aplikaciju ConnectedDrive App za hibridna plug-in vozila.
  • Na stranicama ChargeNow naći ćete sve BMW i partnerske stanice za punjenje.
 • Koliko često možete i morate napuniti BMW hibridno plug-in vozilo?

  Ako je moguće, trebali biste napuniti svoje BMW hibridni plug-in vozilo kad god se pruži prilika - bilo kod kuće ili na putu. To znači da uvijek možete iskoristiti maksimalni mogući električni raspon i tako smanjiti potrošnju goriva.

 • Koliko vremena je potrebno za punjenje visokonaponske baterije? Postoji li način brzog punjenja s istosmjernom strujom?

  Točno vrijeme napajanja ovisi o brojnim čimbenicima. Ako se visokonaponska baterija potpuno ispraznila, može se pretpostaviti da će za BMW X5 plug-in hibridno vozilo, na primjer, napajanje trajati oko 2.8 sati na Wallbox uređaju ili javnoj stanici za napajanje i cca. 4 sata putem normalne kućne utičnice.

  Zbog manjeg kapaciteta baterije u usporedbi s isključivo električnim vozilom i usporedivo kratkom vremenom potrebnom za punu napunjenost, to znači da nema nikakvih sredstava za brzo punjenje istosmjernom strujom za BMW hibridna plug-in vozila.

 • Treba li mi drugi kabel za punjenje u inozemstvu?

  Standardni kabel za punjenje koji se nalazi u vozilu ima kućni utikač tipičan za njegovu specifičnu zemlju. Vaš BMW distributer će vam ponuditi mogućnost kupnje kabela pogodnih za različite vrste utičnica.

 • Jesu li 360° ELECTRIC ponude od BMW-a i dostupne za BMW hibridna plug-in vozila?

  Da, bez govora, kao vlasniku BMW hibridnog plug-in vozila, dostupne su vam sve relevantne značajke usluge BMW i 360° ELECTRIC ponude.

 • Koliko koštaju BMW stanice za punjenje za kućnu upotrebu?

  Naći ćete cijene za uređaj BMW i Wallbox pod originalnim BMW dodacima.

POVEZANOST.

Zahvaljujući inovativnim eDrive uslugama, BMW hibridna plug-in vozila uvijek imaju visok stupanj povezanosti. Brojne eDrive usluge uključuju BMW ConnectedDrive App, koji vam nudi značajke kao što su važne informacije o razini napunjenosti vašeg vozila.

 • Koji oblik nudi BMW ConnectedDrive ponuda za BMW hibridna plug-in vozila?

  Usluge eDrive posebno su prilagođene za BMW hibridna plug-in vozila i mogu se pozvati putem aplikacije, navigacijskog sustava ili putem portala kupca. Aplikacija BMW ConnectedDrive sadrži sljedeće funkcije:

  •  Prikaz statusa napunjenosti i postavke timera za punjenje
  •  Daljinsko upravljanje klima uređajem (grijanje/hlađenje) i podešavanje timera
  •  Traženje i prikaz stanica za punjenje
  •  Statistika o vlastitom ponašanju u vožnji, vodiči o učinkovitoj vožnji i usporedbe u zajednici
  •  Prikaz kilometraže, uvjeta vozila i zahtjeva usluga
 • Koji su operativni sustavi za pametne telefone podržani?

  Apple iOS i Google Android.

 • Mogu li upravljati gore navedenim funkcijama putem interneta?

  Da, odabrane funkcije dostupne su i putem BMW ConnectedDrive portala.

Potrošnja goriva i emisije CO2.

 • Vrijednosti potrošnje goriva, emisije CO2 i potrošnje energije određene su prema europskoj Uredbi (EC) 715/2007 u verziji koja se primjenjuje u trenutku odobrenja tipa. Podaci se odnose na vozilo s osnovnom konfiguracijom u Njemačkoj, a prikazani raspon uzima u obzir opcijsku opremu i različite veličine kotača i guma na odabranom modelu.

  (1) Vrijednosti su primjenjive do 15.04.2018. Provjerite dostupnost kod vašeg BMW zastupnika.

  Vrijednosti vozila označene s (3) već se temelje na novom WLTP propisu i prevedene su natrag u NEDC-ekvivalentne vrijednosti kako bi se osigurala usporedba vozila. [S obzirom na ta vozila, za poreze vezane uz vozila ili druge trošarine temeljene (barem između ostalog) na emisiji CO2, vrijednosti CO2 mogu se razlikovati od ovdje navedenih vrijednosti.]

  Specifikacije učinkovitosti CO2 određene su u skladu s Direktivom 1999/94/EC i Europskom uredbom u svojoj trenutnoj verziji koja se primjenjuje. Prikazane vrijednosti temelje se na potrošnji goriva, vrijednosti CO2 i potrošnji energije prema NEDC ciklusu za klasifikaciju.

  Dodatne informacije o službenoj potrošnji goriva i specifičnoj emisiji CO2 novih osobnih automobila mogu se izvući iz "priručnika o potrošnji goriva, emisiji CO2 i potrošnji energije novih osobnih automobila" koji je dostupan na svim prodajnim mjestima i na https://www.dat.de/angebote/verlagsprodukte/leitfaden-kraftstoffverbrauch.html.