Vozna dinamika i učinkovitost BMW-a serije 6 Gran Coupé

VRHUNSKI IZVOĐAČ.

Vozna dinamika i učinkovitost BMW-a serije 6 Gran Coupé.

VRHUNSKI IZVOĐAČ.

Vozna dinamika i učinkovitost BMW-a serije 6 Gran Coupé.

Naravno, BMW-om serije 6 Gran Coupé možete poći i na kratka putovanja. Ali to vas ni u kojem slučaju neće zadovoljiti. Razlog su savršeno ugođen ovjes i tehnologija mjenjača. Oni u svakom trenutku jamče izvanredna vozna obilježja i vrhunsko zadovoljstvo – čak i kad se vozi iznimno sportski. Odmah ćete shvatiti da BMW serije 6 Gran Coupé raspolaže vrlo posebnim voznim karakterom.

VRHUNSKI IZVOĐAČ.Vozna dinamika i učinkovitost BMW-a serije 6 Gran Coupé.

Naravno, BMW-om serije 6 Gran Coupé možete poći i na kratka putovanja. Ali to vas ni u kojem slučaju neće zadovoljiti. Razlog su savršeno ugođen ovjes i tehnologija mjenjača. Oni u svakom trenutku jamče izvanredna vozna obilježja i vrhunsko zadovoljstvo – čak i kad se vozi iznimno sportski. Odmah ćete shvatiti da BMW serije 6 Gran Coupé raspolaže vrlo posebnim voznim karakterom.

Pročitajte više

TEHNOLOGIJE BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Tehnologije BMW Efficientdynamics

TEHNOLOGIJE BMW EFFICIENTDYNAMICS.

Bez obzira na to jesu li cilj najbolje performanse ili najmanja potrošnja goriva – BMW-u je uvijek najvažnija isporuka nepatvorenog BMW-ova zadovoljstva u vožnji. BMW EfficientDynamics strategija je koju je BMW osmislio radi smanjivanja potrošnje goriva i emisija CO₂ uz istodobno povećavanje vozne dinamike i užitka u vožnji. Riječ je o sveobuhvatnom tehnološkom paketu koji uključuje motor, upravljanje energijom i koncept vozila utemeljen na inteligentnoj lakoj konstrukciji – a dio je svakog BMW-ova automobila.
Nova generacija benzinskih i dizelskih motora iz obitelji BMW TwinPower Turbo odgovorna je za poboljšane performanse i smanjenu potrošnju goriva BMW-ovih vozila. Većoj učinkovitosti pridonosi optimirana aerodinamika.

Sportski ispušni sustav

SPORTSKI ISPUŠNI SUSTAV.

Sportski izgled automobila savršeno nadopunjava punokrvan zvuk ispušnog sustava. Poseban ispušni ventil omogućava da se kontrolom doživljaja vožnje zvuk promijeni u skladu s raspoloženjem. Dinamičke režime vožnje SPORT i SPORT+ obilježava uzbudljiv i prepoznatljiv zvuk, a režimi s naglaskom na udobnost popraćeni su diskretnijom zvučnom kulisom prikladnijom za duža putovanja i opušteniju, najudobniju vožnju.

OSMEROSTUPANJSKI MJENJAČ STEPTRONIC SPORT.

Automatski osmerostupanjski mjenjač Steptronic Sport prilagođava se vašem stilu vožnje. Savršen je za sve stilove vožnje, od ugodnog krstarenja do dinamične jurnjave. Osim automatskog biranja stupnja prijenosa u svakom se trenutku to može učiniti i ručno. Promjena stupnjeva prijenosa obavlja se dinamički dizajniranom ručicom na konzoli ili ručicama uz upravljač.
U režimu Sport promjene stupnjeva prilagođene su najboljim performansama. Zahvaljujući kratkom rasponu stupnjeva motor se uvijek zadržava u području u kojem najbolje iskorištava svoju snagu i učinkovitost. Tako su također zajamčena odlična međuubrzanja koja, primjerice, skraćuju vremena pretjecanja.
Broj okretaja motora na velikim brzinama smanjuje osmi stupanj prijenosa, a tako se smanjuju i potrošnja goriva te buka motora. čemu umnogome pridonosi i novorazvijena konverterska spojka. Osmerostupanjski automatski sportski mjenjač Steptronic nudi najbolju udobnost pri promjenama uz najveću moguću učinkovitost.

 • Launch Control

  Launch Control (kontrola startanja) funkcija je kojom raspolaže 8-stupanjski mjenjač Steptronic Sport, a namijenjena je maksimalnom ubrzanju pri kretanju s mjesta. Kako bi se iskoristilo tu funkciju, kratkim pritiskom gumba DSC (dinamički nadzor stabilnosti, Dynamic Stability Control) valja aktivirati DTC (dinamički nadzor prianjanja, Dynamic Traction Control), pomaknuti ručicu mjenjača u položaj "S", čvrsto pritisnuti kočnicu, a zatim i papučicu gasa do poda. Ne otpuštajući papučicu gasa vozač skida nogu s kočnice, a vozilo počinje maksimalno ubrzavati sve dok se ne otpusti papučica gasa. Ta će značajka svakako oduševiti vozače koji vole dinamičnu, sportsku vožnju.

VOZNA DINAMIKA.

Osjećaj potpunog nadzora zahvaljujući savršeno usklađenom ovjesu, upravljačkom sustavu i vrhunskim tehnologijama. BMW serije 6 Gran Coupé s lakoćom se nosi i s najzahtjevnijim cestama. Upravljanje doživljajem vožnje nudi odabir između sportskog, izravnog kontakta s cestom i udobne, opuštene vožnje.

 • Podvozje

  Zahvaljujući najnovijim tehnologijama, BMW serije 6 Gran Coupé nudi vrhunske vozne značajke, precizno rukovanje i izvanrednu stabilnost držanja smjera vožnje. Tehnološku temelj za to je ovjes koji jamči optimalan kontakt s površinom kolnika i savršenu stabilnost na cesti u svakoj situaciji – što je rezultat savršeno usklađenih tehničkih komponenta, povezanosti inteligentnih sustava ovjesa i dobro raspoređene raspodjele težine na obje osovine. Zato u maksimalnoj sigurnosti možete uživati čak i u sportskoj vožnji, što pridonosi najvećem zadovoljstvu u vožnji.

 • Integralno aktivno upravljanje

  Integralno aktivno upravljanje kod automobila sa stražnjim pogonom kombinira pasivno upravljane stražnje kotače s promjenjivim upravljačkim omjerom prednje osovine. Na brzinama do oko 60 km/h stražnji se kotači zakreću u suprotnom smjeru od prednjih čime se subjektivno skraćuje međuosovinski razmak te poboljšavaju manevarska obilježja i reakcije. Kad brzina premaši oko 60 km/h, stražnji se kotači zakreću u istom smjeru kao i prednji. To subjektivno produljuje međuosovinski razmak, povećavajući stabilnost i udobnost – posebice pri naglim i brzim promjenama smjera.

 • Kontrola doživljaja vožnje s režimom ECO PRO

  Kontrola doživljaja vožnje omogućava vozaču da bira režim rada COMFORT sa standardnim postavkama motora i prijenosa, režima ECO PRO namijenjenoga najvećoj učinkovitosti te režima SPORT koji omogućava još dinamičniju vožnju. Režim ECO PRO namješta svojstva mjenjača i papučice gasa te postavke grijanja/klima-uređaja kako bi vožnja bila što ekonomičnija.
  Režim ECO PRO pomaže vozaču da potrošnju goriva smanji do 20 posto. Funkcija "jedrenja", predviđanje rute i funkcija ECO PRO Route dodatna su pomoć u štednji goriva. Predviđanje rute iskorištava navigacijski sustav vozila za procjenu lokalnih uvjeta na cesti, pa na temelju toga savjetuje vozača. Ako iza sljedećeg zavoja nastupa ograničenje brzine, sustav prije zavoja savjetuje vozaču da uspori.
  Funkcija ECO PRO Route jamči najučinkovitiju potrošnju goriva. Na temelju gustoće prometa, osobnog stila vožnje i trenutačne uvjete na cesti, vozaču savjetuje najekonomičniju rutu. Funkcija "jedrenja" ili "kotrljanja" omogućava da kad vozač na brzinama do 160 km/h skine stopalo s papučice gasa i ne koči, vozilo se kotrlja bez pogona, odnosno "jedri". U režimu SPORT automobil reagira izravnije i omogućava sportskiju vožnju.

BMW xDRIVE.

BMW xDrive

BMW xDRIVE.

Inteligentan sustav pogona na sve kotače BMW xDrive savršeno se prilagođava najizazovnijim cestovnim uvjetima i u svakom trenutku jamči najbolje prianjanje kotača. xDrive i DSC omogućuju da BMW serije 6 Gran Coupé stabilno slijedi smjer. Nadziran senzorom sustava DSC, xDrive fleksibilno i brzo raspoređuje snagu među osovinama kako bi već u začetku spriječio preupravljanje ili podupravljanje, nudeći tako izvanredno držanje smjera. Štoviše, jamči brzo i sigurno ubrzavanje čak i na skliskim ili strmim dijelovima ceste. U kritičnim situacijama DSC ne treba na upravljanje utjecati učestalo kao inače. Tako BMW xDrive kombinira sve prednosti pogona na sve kotače – prianjanje, držanje smjera i sigurnost vožnje – s klasičnom BMW-ovom agilnošću, a rezultat je još više užitka u vožnji.

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE ENERGIJOM.

Inteligentno upravljanje energijom u BMW-u serije 6 Gran Coupé obuhvaća niz tehnologija iz palete EfficientDynamics, među njima u serijskoj opremi režim rada ECO PRO, funkciju Auto Start-Stop i obnavljanje energije kočenja. Međudjelovanje tih tehnologija jamči održivu mobilnost i najveću učinkovitost.

 • Režim ECO PRO

  BMW-ova interna studija pokazuje da, ovisno o osobnom stilu vožnje, režim vožnje ECO PRO omogućava smanjenje potrošnje do 20 posto. Funkcija "jedrenja" ("kotrljanja"), proaktivna pomoć u vožnji te ECO PRO Route omogućavaju smanjivanje potrošnje za još do pet posto.
  Funkcija "jedrenja" ili "kotrljanja" odvaja podvozje od motora i automobil se kreće bez ikakva utjecaja motora. Vozilo "jedri" kad vozač na brzinama između 50 i 160 km/h skine stopalo s papučice gasa i ne koči. Ako je potrebno, funkcija predviđanja rute može spriječiti vožnju jedrenjem.
  Na temelju podataka navigacijskog sustava, funkcija predviđanja rute prepoznaje ograničenja brzine, naseljena područja, zavoje, kružne tokove, križanja i izlaze na autoceste, pa vozaču na vrijeme savjetuje da prestane ubrzavati.
  ECO PRO Route prikazuje najučinkovitiju rutu temeljeno na trenutačnom stanju prometa, stilu vožnje i uvjetima na cesti. Putno računalo pokazuje koliku je uštedu goriva omogućila funkcija ECO PRO Route.

 • Funkcija Auto Start-Stop

  Automatska funkcija Start-Stop omogućava trošenje goriva samo kad se vozilo doista kreće. Dok vozilo stoji na semaforu ili se nalazi u prometu stani-kreni, funkcija Auto Start-Stop štedi gorivo gašenjem motora čim se automobil posve zaustavi.
  Signal na informacijskom zaslonu pokazuje da je funkcija Auto Start-Stop aktivirana. Čim vozač otpusti papučicu kočnice, motor se automatski pali.
  Funkcija Auto Start-Stop nikad ne radi nauštrb udobnosti i sigurnosti jer se ne aktivira ako motor nije postigao idealnu radnu temperaturu, ako unutrašnjost nije dovoljno zagrijana/ohlađena, ako je napon akumulatora prenizak ili vozač zakreće upravljač. Središnje računalo pali motor kad je potrebno, čak i ako automobil miruje, primjerice ako se automobil pokrene ili se vjetrobran zamagli. Pritiskom na gumb funkcija Auto Start-Stop može se u svakom trenutku isključiti.

 • Obnavljanje energije kočenja

  Svaki put kad vozač koči stvara se kinetička energija, a sve donedavna ta se energija u automobilima gubila. Obnavljanje energije kočenja iskorištava taj dugo zanemarivan potencijal. Tako se od oslobođene kinetičke energije koja nastaje kad vozač skine stopalo s papučice gasa ili počne kočiti stvara električna energija. Proizvedenom se električnom energijom puni akumulator. Inteligentno upravljanje energijom znači da alternator više ne treba stalno raditi što smanjuje opterećenje tog generatora. Rezultat su smanjena potrošnja i poboljšane performanse – klasične prednosti tehnologije BMW EfficientDynamics.