VIŠE OKRETNOSTI. MANJE OTPORA.

Aerodinamika

Dobra ideja ne moraju uvijek biti komplicirane: zahvaljujući ciljanim aerodinamičnim mjerama kao što su kontrola protoka zraka, aktivni stražnji spojler ili prednji otvori za strujanje zraka (Air Curtains) u prednjem donjem dijelu branika, vaš BMW može postići optimizirani koeficijent otpora. Time ima pozitivan učinak na učinkovitost i stabilnost vožnje, a također smanjuje razinu buke u kabini. Pogledajte za sebe.

VIŠE OKRETNOSTI. MANJE OTPORA.Aerodinamika

Dobra ideja ne moraju uvijek biti komplicirane: zahvaljujući ciljanim aerodinamičnim mjerama kao što su kontrola protoka zraka, aktivni stražnji spojler ili prednji otvori za strujanje zraka (Air Curtains) u prednjem donjem dijelu branika, vaš BMW može postići optimizirani koeficijent otpora. Time ima pozitivan učinak na učinkovitost i stabilnost vožnje, a također smanjuje razinu buke u kabini. Pogledajte za sebe.

Pročitajte više

PREDNJA MASKA S AKTIVNIM USMJERAVANJEM ZRAKA.

Aktivno usmjeravanje zračne struje zna kada motor, kočnice i ostale komponente trebaju zrak i automatski otvara zračne otvore. Ako nije potreban daljnji unos zraka, ponovno ih zatvara. Time se poboljšava aerodinamika, a potrošnja goriva pada.

PREDNJI OTVOR ZA STRUJANJE ZRAKA (AIR CURTAIN)

Dok upravljate vozilom, prednji otvor kontrolira strujanje zraka. To je zato što smanjuje otpor zraka karoserije na nevjerojatno jednostavan, ali vrlo učinkovit način. Njegovi suženi kanali ubrzavaju strujanje zraka i usmjeravaju ga kraj kotača. Time se smanjuje turbulencija zraka u kućištima kotača i smanjuje otpor zbog karoserije, kao i potrošnja goriva i emisije CO2.

OTVORI ZA ZRAK.

Ubrzate. Krećete se brže i brže. Ali još uvijek ne možete otkriti otpor zraka. To je zbog toga što otvori za zrak usmjeravaju zrak na prednje kotače. Time se smanjuje turbulencija na kućištima kotača i razbija zračne vrtloge. Potrošnja goriva i emisije CO2 su smanjeni.

AKTIVNI STRAŽNJI SPOJLER.

Kako se brzina povećava, dolazi do porasta sila koje djeluju na karoseriju vozila. Pri brzini od 110 km/h, aktivni stražnji spojler se proteže automatski. Otpor se smanjuje, optimizirano je držanje na cesti, a podizanje stražnjih osovina se smanjuje. Osim toga, smanjena je potrošnja goriva, a time i emisije CO2. Pri brzini od 70 km/h, stražnji spojler automatski se povlači.

AIR BLADE.

Air blade je proširenje C-stupa s oštrim rubom koje odvaja protok zraka i time smanjuje sustrujanje iza vozila. Time se smanjuje aerodinamički otpor sa stražnje
strane, što zauzvrat smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2. 

NAPLATCI KOTAČA KOJI PROPUŠTA ZRAK.

Jednostavna usporedba s vjetrom: naplatci kotača koji propušta zrak optimizirani za protok u stilu turbine čime usmjeravaju strujanje zraka optimalno uz strane vozila i time povećavaju aerodinamiku vozila.

AERODINAMIKA U BMW-U I8.

Moderna karoserija, upečatljiv konusni oblik, mala težina - BMW i8 jasno prikazuje svoj karakter kao puni sportski automobil. Niz aerodinamički optimiziranih značajki istodobn osigurava maksimalnu dinamiku i optimalnu učinkovitost. Jedan primjer toga se može vidjeti u LED stražnjim svjetlima stvorenim s načelima dizajna raslojavanja i konstruirani kao zračni kanali kroz koji struji zračna struja.

Potrošnja goriva i emisije CO2 za BMW i8 (3):
Kombinirana potrošnja goriva u l/100 km: 1,8
Kombinirane emisije CO2 u g/km: 42
Kombinirana potrošnja električne energije u kWh/100 km: 14,0

 

Potrošnja goriva i emisije CO2.

  • Vrijednosti potrošnje goriva, emisije CO2 i potrošnje energije određene su prema europskoj Uredbi (EC) 715/2007 u verziji koja se primjenjuje u trenutku odobrenja tipa. Podaci se odnose na vozilo s osnovnom konfiguracijom u Njemačkoj, a prikazani raspon uzima u obzir opcijsku opremu i različite veličine kotača i guma na odabranom modelu.

    (1) Vrijednosti su primjenjive do 15.04.2018. Provjerite dostupnost kod vašeg BMW zastupnika.

    Vrijednosti vozila označene s (3) već se temelje na novom WLTP propisu i prevedene su natrag u NEDC-ekvivalentne vrijednosti kako bi se osigurala usporedba vozila. [S obzirom na ta vozila, za poreze vezane uz vozila ili druge trošarine temeljene (barem između ostalog) na emisiji CO2, vrijednosti CO2 mogu se razlikovati od ovdje navedenih vrijednosti.]

    Specifikacije učinkovitosti CO2 određene su u skladu s Direktivom 1999/94/EC i Europskom uredbom u svojoj trenutnoj verziji koja se primjenjuje. Prikazane vrijednosti temelje se na potrošnji goriva, vrijednosti CO2 i potrošnji energije prema NEDC ciklusu za klasifikaciju.

    Dodatne informacije o službenoj potrošnji goriva i specifičnoj emisiji CO2 novih osobnih automobila mogu se izvući iz "priručnika o potrošnji goriva, emisiji CO2 i potrošnji energije novih osobnih automobila" koji je dostupan na svim prodajnim mjestima i na https://www.dat.de/angebote/verlagsprodukte/leitfaden-kraftstoffverbrauch.html.