BMW ODRŽIVOST

KRUŽNOST I OČUVANJE RESURSA.

UVOD

KRUŽNO GOSPODARSTVO MOŽE SAČUVATI RESURSE.

Očuvanje resursa jedan je od naših ciljeva. Baš kao i korištenje sirovina što obzirnije, što češće i što je duže moguće. Naš cilj je kružna ekonomija. S poštovanjem prema svijetu i dobrim idejama za našu održivost.

BMW Održivost 2023 kružnost kružni pristup

KRUŽNI PRISTUP

60 kg

Kružni pristup.

60kg  reciklirane plastike u prosjeku je integrirano u novo vozilo BMW Grupe – to predstavlja udio do 20%.

BMW Održivost 2023 kružnost recikliranje baterija

RECIKLIRANJE BATERIJA

90 %

Recikliranje baterija.

90% materijala u visokonaponskoj bateriji u elektrificiranom vozilu BMW Grupe može se reciklirati.

BMW Održivost 2023 kružnost prerada otpada

PRERADA OTPADA

99 %

Prerada otpada

99% otpada koji nastane iz naše svjetske interne proizvodnje od 2,5 milijuna vozila godišnje se u 2021. ili reciklira kao materijal (93,4%) ili se podvrgava daljnjoj (npr. toplinskoj) obradi (5,8%).

KRUŽNA EKONOMIJA

OTKRIJTE MOĆ KRUŽNOSTI.

Odgovorno rukovanje resursima igra ključnu ulogu za BMW Grupu. U ovom procesu želimo nastaviti koristiti sirovine u skladu s naša četiri načela kružnog gospodarstva:

BMW Održivost 2023 kružnost održive boje za automobile

ODRŽIVIJE BOJE ZA AUTOMOBILE IZRAĐENE OD BIOMASE.

Lakirnice u europskim pogonima BMW Grupe koriste mat boje koje se ne proizvode od sirove nafte, već od regenerativnih sirovina kao što je biološki otpad. Osim toga, tvornice BMW Grupe u Rosslynu i Leipzigu također koriste održivo proizvedene antikorozivne premaze. Smanjenje CO2 u procesu koji je certificirao TÜV iznosi više od 15.000 tona u razdoblju od 2022. do 2030. godine.

ŽIVOTNI CIKLUS BATERIJE

ŽIVOTNE FAZE BATERIJSKE ĆELIJE.

BMW Održivost 2023 kružnost razvoj

Razvoj.

U Centru za kompetentnost proizvodnje ćelija u Münchenu, BMW Group provodi istraživanje idealnog kemijskog sastava za ćelije u litij-ionskim baterijskim ćelijama. To uključuje podvrgavanje sastavnih dijelova katode, anode, separatora i elektrolita sofisticiranom procesu razvoja.

BMW Održivost 2023 kružnost aplikacija u automobilu

Upotreba u vozilu.

Današnja električna vozila već postižu domet veći od 600 km s jednim punjenjem, a trend je u porastu. Iskustvo pokazuje da električna vozila mogu postići istu kilometražu kao i njihova konvencionalna vozila bez potrebe za zamjenom visokonaponske baterije.

BMW Održivost 2023 kružnost drugi život

Drugi život.

Nakon intenzivne upotrebe litij-ionske baterije u vozilu, bilo bi je moguće nastaviti koristiti još mnogo godina kao stacionarno skladište u farmama baterija, na primjer, prije nego što uđe u proces recikliranja.

BMW Održivost 2023 kružnost recikliranje

Recikliranje.

Sirovi materijali baterijskih ćelija mogu se ponovno preraditi. U Cell Manufacturing Competence Centre, BMW Group razvija recikliranje sekundarnih sirovina za sljedeću generaciju baterijskih ćelija. Ovo označava kraj životnog ciklusa za baterijsku ćeliju – i onda može početi ispočetka.

ČESTA PITANJA

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA O KRUŽNOSTI I RESURSIMA.