BMW serije 8 Coupé
2018.07.12

POČETAK PROIZVODNJE NOVOG BMW-A SERIJE 8 COUPÉ U POSTROJENJU BMW GRUPE DINGOLFING

Dingolfing. Početkom ovog tjedna, postrojenje BMW Grupe Dingolfing započelo je sa serijskom proizvodnjom novog BMW-a serije 8 Coupé, sportskog automobila koji će pokrenuti ofenzivu BMW modela u luksuznom segmentu. Na lokaciju u Donjoj Bavarskoj uložen je troznamenkasti iznos od nekoliko milijuna eura radi priprema za novu seriju modela. Velik broj digitalnih inovacija također je integriran u proizvodni proces, uključujući transportne sustave s autopilotom i pametne uređaje.

 

Dr. Andreas Wendt, voditelj postrojenja BMW Grupe Dingolfing: "Kao tvornica koja proizvodi limuzine BMW-ove serije 7, postrojenje BMW Grupe Dingolfing ima vrhunsku stručnost u proizvodnji vozila za luksuzni segment. Optimalno smo pripremljeni za proizvodnju nove BMW-ove serije 8 Coupé. Siguran sam da će naši kupci diljem svijeta obožavati ovaj luksuzni sportski automobil."

 

Pametna mješavina materijala i fleksibilne proizvodne strukture

Inteligentna lagana konstrukcija, s pametnom mješavinom materijala, uključujući čelik, plastiku, aluminijska i ugljična vlakna, koristi se na karoseriji novog sportskog automobila. Osim nosivih konstrukcija na prednjem i stražnjem kraju vozila, ostale komponente, kao što su krov, vrata, poklopac motora i prednja zaštitna stijenka između motora i kokpita novog BMW-a serije 8 Coupé, izrađeni su od aluminija.

Po prvi put u serijskoj proizvodnji BMW-ovog modela, krov je dostupan u plastici ojačanoj ugljičnim vlaknima (CFRP - carbon-fibre reinforced plastic) - koji se također proizvodi u Dingolfingu lokaciji u inovativnom procesu vlažnog/mokrog prešanja.

Zahvaljujući visokoj razini fleksibilnosti BMW-ovog proizvodnog sustava, velikim dijelom je bilo moguće integrirati novi BMW serije 8 Coupé u postojeće proizvodne strukture. Luksuzni sportski automobil, koji silazi s proizvodne linije zajedno s BMW-ovim serijama 5 i 7, oslanja se na provjerene procese proizvodnje.

 

Dvije varijante motora na raspolaganju od lansiranja

Kada novi BMW serije 8 Coupé krene u prodaju u studenom 2018. godine imat će izbor od dva motora. V8 motor u BMW-u M850i xDrive Coupé (kombinirana potrošnja goriva: 10,5 - 10,0 l/100 km, kombinirane emisije CO2: 240 - 228 g/km)* pruža impresivnu snagu: najnovija generacija 4,4-litarskog osmerocilindarskog motora u potpunosti je razvijena ispočetka kako bi se isporučila izvedba s krajnjom granicom od 530 KS i okretnim momentom od 750 Nm.

BMW 840d xDrive Coupé oslanja se na dizelski motor (kombinirana potrošnja goriva: 6,2 - 5,9 l/100 km, kombinirane emisije CO2: 164 - 154 g/km)* za razliku od bilo čega drugoga u konkurentnom okruženju kako bi se postigla vrhunska vučna snaga i niska potrošnja goriva, 3,0-litrena redna šesterocilindarska dizelska jedinica snage proizvodi maksimalnu snagu od 320 KS i maksimalni okretni moment od 680 Nm.

Pročitajte više
Novi BMW M3 CS
2018.05.22

NOVI BMW M3 CS

BMW M GmbH predstavio je još jedan ekskluzivni model posebnog ograničenog izdanja u obliku novog BMW-a M3 CS (kombinirana potrošnja goriva: 8,5 l/100 km [34,0 mpg imp]*, kombinirana emisija CO2: 198 g/km*). S naglaskom na sportskoj prisutnosti, novi M3 CS nastavlja desetljećima staru tradiciju uspješnih M specijalnih izdanja koja su započela 1988. godine s modelom E30 BMW M3 Evolution. Istodobno, limuzina visokih performansi s četiri vrata stvara savršenu kombinaciju dinamike i svakodnevne praktičnosti.

 

Motor visokih performansi od 3,0 litara nadmašuje maksimalnu snagu modela M3 s Competition paketom za 10 KS, podižući ga na 460 KS. Najmodernija M TwinPower Turbo tehnologija pokreće M3 CS od 0 do 100 km/h za samo 3,9 sekunde. Najveća brzina novog posebnog izdanja, koje standardno dolazi s M Driver paketom, elektronički je ograničena na 280 km/h (174 mph). Sa svojim dvostrukim vijčanim turbopunjačima, hladnjakom punjenim zrakom, visokim preciznim ubrizgavanjem, VALVETRONIC promjenjivim tempiranjem ventila i dvostrukim VANOS sustavom potpuno promjenjivog tempiranja bregastog vratila, šesterocilindarski redni motor zauzima jasan i dosljedan cilj na višim razinama performansi, ali jednako je zainteresiran za razvoj značajnog zakretnog momenta s niskim brojem okretaja motora i postizanje visokih razina učinkovitosti (kombinirana potrošnja goriva: 8,5 l/100 km [34,0 mpg imp]*, kombinirana emisija CO2: 198 g/km*). Pritiskom na novu crvenu tipku za pokretanje/zaustavljanje motor se pokreće, a prepoznatljiv zvuk koji proizvodi posebno sportski ispušni sustav novog BMW-a M3 CS - sa svojim kvartetom ispušnih cijevi - stvara gozbu za uši.

 

Novi BMW M3 CS standardno je opremljen s M prijenosom s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva prijenosa (M DCT) s Drivelogic opcijom. Ovaj najsuvremeniji prijenos ima odvojeni hladnjak ulja i omogućuje automatiziranu promjenu stupnja prijenosa i ručne intervencije pomoću ručica za prijenos na upravljaču. Prijenos mijenja zupčanike u djeliću sekunde bez prekida u isporuci snage, ali koristi dugi sedmi stupanj prijenosa kako bi održao nisku razinu okretaja i smanjio potrošnju goriva tijekom duljih putovanja autocestama.

 

Ovjes novog BMW-a M3 CS u velikoj mjeri odražava M3 s Competition paketom. Veze i nosači kotača na prednjoj i stražnjoj osovini izrađeni su od kovanog aluminija i stoga su iznimno lagani. Oni pogoduju voznoj dinamici. M3 CS kao standard ima prilagodljivi M ovjes, čija geometrija je prilagođena kako bi pružila optimizirane performanse na cesti i stazi. Osiguravanje najboljeg mogućeg prianjanja u svim uvjetima vožnje pružaju sustav DSC (Dynamic Stability Control - Dinamička kontrola stabilnosti) koji uključuje M dinamički način rada i aktivni M diferencijal. Sustavi kontrole za prilagodljivi M ovjes, DSC i aktivni M diferencijal su modificirani tako da odgovaraju dinamičkim zahtjevima BMW-a M3 CS, kao i postavljanje elektromehaničkog upravljanja. Vozač ima mogućnost prilagodbe postavki upravljača i ovjesa njihovim osobnim željama ili zahtjevima rute u isti tren.

 

* Podaci potrošnje goriva i CO2 su privremeni, temeljeni na EU testnom ciklusu i mogu varirati ovisno o formatu guma.
Lakometalni kotači posebnog izdanja (prednji: 9 J x 19, stražnji: 10 J x 20) su stvoreni za trkaću stazu, dolaze kao (standard) s gumama Michelin Pilot Sport Cup 2 (prednja: 265/35 R 19, stražnja: 285/30 R 20). Te semi-slick cup gume, koje su također legalne za cestu, pružaju nenadmašnu čvrstoću i vrhunsku lateralnu stabilnost pri visokim brzinama na stazi. M3 CS može se naručiti i s Michelin Sport cestovnim gumama.

 

Premještanjem u unutrašnjost novog BMW-a M3 CS, velikodušna upotreba dvoslojne pune kože u Silverstone/Black i Alcantara izvedbi stvara privlačan i dobro riješeni ambijent prepun sportskog zanosa. Niti jedan M3 CS vozač ne bi trebao raditi kompromise za ljepše stvari u životu. Doista, među standardnim značajkama u unutrašnjosti su automatska kontrola klima uređaja, Harman Kardon sustav ozvučenja i navigacijski sustav Professional. Vjerni formi, BMW M GmbH dizajneri dali su novi izgled modelu M3 CS koji odražava sportsku namjeru automobila. Prepoznatljiva značajka njegovog istaknutog prednjeg kraja, zajedno s najnovijim dvostrukim LED svjetlima, je donji dio prednjeg branika s velikim ulazima za zrak s tri odjeljka. Gurney spojler na poklopcu prtljažnika je nanovo dizajniran posebno za novi M3 CS i kombinira se s prednjim razdjelnikom i stražnjim difuzorom kako bi se smanjio dinamički uzgon. Ove komponente izrađene su od lagane i iznimno krute plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP), kao što su poklopac motora i krov novog BMW-a M3 CS.

 

Narudžbe za novi BMW M3 CS mogu se predati od siječnja 2018. Model posebnog izdanja - koji će biti ograničen na otprilike 1200 primjeraka zbog faktora proizvodnje - će se početi proizvoditi od ožujka 2018. godine.

Pročitajte više
BMW Concept iX3
2018.04.25

BMW CONCEPT iX3

München. BMW Grupa nastavlja sa svojom strategijom elektrifikacije širenjem svoje ponude posve električne mobilnosti. BMW Concept iX3 - predstavljen po prvi put na sajmu automobila Auto China 2018 u Pekingu - pruža pogled u budućnost prema širenju linije modela u ovom području. 

 

Među inovacijama predstavljenima u modelu BMW Concept iX3 je peta generacija BMW eDrive tehnologije. Ključna prednost ove tehnologije električnog pogonskog sustava budućnosti je grupiranje električnog motora, prijenosa i elektronike pogona unutar nove, zasebne električne komponente pogonskog sustava. Uz to, električni pogonski sustav pete generacije također uključuje nove i moćnije baterije. Ovaj svježi paket tehnologije donosi znatne prednosti u smislu karakteristika izvedbe, dosega, mase, prostora za pakiranje i fleksibilnosti - a imat će svoj debi u SAV-u na isključivo električni pogon.

 

Fleksibilna arhitektura omogućava održivu mobilnost.
Uz svjetsku premijeru modela BMW Concept iX3, BMW Grupa otvara novo poglavlje u svojoj strategiji elektrifikacije. U budućnosti ćemo vidjeti fleksibilne, dodatno razvijene arhitekture vozila za sve vrste pogona na prednje kotače, stražnje kotače i pogona na sve kotače. Time će se otvoriti put za modele iz svih marki tvrtke kako bi bili opremljeni različitim varijantama pogonskog sustava. A to znači da se u bilo kojem modelu može, po želji, integrirati čisti motor s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridni pogonski sustav ili električno rješenje za bateriju.

Lansiranje električnog pogonskog sustava pete generacije još jednom znatno olakšava integraciju u različite arhitekture vozila. Pojedinačne komponente ove nove BMW eDrive tehnologije ističu se manjom masom, nadogradivošću i izuzetno kompaktnom konstrukcijom.

 

Nadogradive komponente, fleksibilna proizvodnja.
Peta generacija BMW eDrive tehnologije razlikuje se po izuzetno kompaktnom dizajnu. Električni motor, prijenos i elektronika pogona sada su grupirani u jednu komponentu, čime ih je mnogo lakše integrirati u različite arhitekture vozila. Osim toga, njihova modularna konstrukcija omogućuje njihovu prilagodbu potrebnim razinama performansi i raspoloživom prostoru. Drugi važan element je da električni motor ne treba nikakve rijetke elemente, što znači da BMW Grupa ne ovisi o njihovoj dostupnosti.

Pristup modularnom dizajnu također je dodatno optimiziran u razvoju visokonaponske baterije nove generacije. Iskustvo koje je BMW i prikupio i utemeljena stručnost tvrtke u području tehnologije i dizajna ćelija strogo se primjenjuju kako bi se dodatno poboljšala učinkovitost, energetski sadržaj, mogućnost napajanja i trajnost baterije. Štoviše, proizvodnja prototipova ćelija baterija omogućuje potpunu analizu i razumijevanje procesa vrijednosti stvaranja ćelija i priprema potencijalne dobavljače na proizvodnju ćelija prema specifičnim zahtjevima.

Poput arhitektura vozila i eDrive tehnologije budućnosti, međunarodna proizvodna mreža BMW Grupe također je postavljena kako bi osigurala visoku razinu fleksibilnosti - u ovom slučaju za proizvodnju modela s električnim pogonskim sustavima. U ovom trenutku, električna vozila već silaze s proizvodnih linija na deset lokacija BMW Grupe širom svijeta. eDrive komponente za ova vozila proizvode pogoni u Dingolfingu (Njemačka), Shenyangu (Kina) i Spartanburgu u SAD-u. Postrojenje Dingolfing BMW Grupe ovdje igra vodeću ulogu kao mrežno središte stručnosti za električne pogonske sustave.

 

BMW Concept iX3 s električnim motorom s više od 200 kW/270 KS i WLTP dosegom s više od 400 kilometara (249 milja). 

BMW Concept iX3 predstavlja još jednu prekretnicu na putu prema vožnji bez lokalnih emisija u sklopu strategije elektrifikacije BMW Grupe. Na taj način vozilo sportskih aktivnosti (Sports Activity Vehicle - SAV) još jednom postavlja put prema novom i revolucionarnom obliku poznatog BMW zadovoljstva u vožnji. Sadašnji model BMW X5 xDrive40e iPerformance (kombinirana potrošnja goriva: 3,4 - 3,3 l/100 km [83,1 - 85,6 mpg imp], kombinirana potrošnja električne energije: 15,4 - 15,3 kWh/100 km, kombinirane emisije CO2: 78 - 77 g/km) imao je svoju premijeru 2015. godine kao prvi plug-in hibridni model tvrtke BMW. A model BMW ActiveHybrid X6 predstavljen 2009. godine bio je prvi kupe za sportske aktivnosti (Sports Activity Coupe) s potpunim hibridnim pogonskim sustavom.

BMW Concept iX3 pruža uvid u spoj višestrukog zadovoljstva u vožnji po kojem su BMW X modeli poznati i pogonski sustav bez lokalnih emisija. Verzija električnog motora pete generacije razvijenog za SAV generira maksimalnu snagu veću od 200 kW/270 KS. Isto tako, visokonaponska baterija specifična za model ima neto kapacitet veći od 70 kWh, što je dovoljno da električni SAV-u pruži raspon veći od 400 kilometara (249 milja) u WLTP ciklusu.

Još jedna značajka visokonaponske baterije razvijena za petu generaciju eDrive tehnologije je njegova optimizirana mogućnost napajanja. Sustav za pohranjivanje energije ima novu jedinicu za nadzor napajanja i namijenjen je za povezivanje sa stanicama za brzo napajanje do 150 kW. Visokonaponska baterija se može napuniti za samo 30 minuta preko takve stanice.

 

Električna mobilnost također znači razliku u dizajnu.
Identifikacijske značajke modela BMW Concept iX3 uključuju zatvorenu BMW masku s poznatom BMW i auto grafikom, BMW i detaljima u Blue boji oko maske, logotipa marke na prednjem kraju i uz bočne otvore za zrak i elementom difuzora u istoj boji integriranom u donji dio stražnjeg branika. Ovi stilski znakovi pružaju upečatljiv kontrast Moonstone Silver mat boji karoserije. Konceptualna studija također je opremljena lakometalnim kotačima u aerodinamičnom optimiziranom dizajnu.


Pored svjetske premijere modela BMW Concept iX3 i BMW i Vision Dynamics studije koje se također predstavlja u Pekingu, BMW Grupa također ističe spektar različitosti dizajna između marki BMW i BMW i. Dizajn BMW i Vision Dynamics karakterizira pionirski jezik dizajna razvijen isključivo za BMW i modele. Prepoznatljivi izgled BMW i automobila također će obilježiti buduće modele marke. Ova studija prvog BMW električnog modela jasno je definirana robusnim i sofisticiranim svestranim karakterom SAV-a, koji ostaje nepromijenjen prisutnošću pogonskog sustava bez lokalnih emisije ispod poklopca motora.

Pročitajte više
BMW Lifestyle
2018.04.23

NOVI STILOVI IZ BMW LIFESTYLE KOLEKCIJE

München. BMW Lifestyle predstavlja potpuno ažurirani proizvodni program za četiri od svojih dvanaest kolekcija. BMW Kolekcija (glavna BMW Lifestyle Kolekcija), BMW M Kolekcija, BMW i Kolekcija i BMW The Collection, dobile su temeljitu preobrazbu. Sve kolekcije ističu se vlastitim osobitim filozofijama i dizajnom, bojama i materijalima. Sve to znači da će klijenti moći pronaći pravu odjeću i dodatke za svaku prigodu.

 

BMW kolekcija - Moderni trendovi susreću bezvremenski dizajn.
BMW kolekcija, koja sadrži niz odjevnih predmeta i veliki izbor pribora i predmeta za prtljagu, spaja suvremene trendove i klasične elemente dizajna kako bi stvorila suvremeni i elegantni sportski izgled.

Trendi nijansa boje bakra i atraktivni grafički elementi inspirirani futurističkim dizajnom modela BMW Concept Car Vision Next 100 pružaju elegantne detalje. Na primjer, "Alive Geometry" konceptnog vozila se reproducira u taktilnoj konstrukciji BMW-ove termalne šalice (Thermal Mug) u visokokvalitetnom nehrđajućem čeliku, kao i u elegantnom utiskivanju na BMW bilježnicu (Notebook) i na unutarnjoj podlozi BMW muške Soft Down jakne visokog sjaja.

Nijansa boje bakra donosi dodatni, vrlo elegantan kontrast s većinom tamno plavih, sivih i bijelih predmeta. Diskretan sjenoviti ispis logotipa BMW-a na BMW ženskoj majici organskog pamuka i patentnim zatvaračima boje bakra BMW sportske jakne za žene pruža odjeći prepoznatljiv stil.

 

BMW M Kolekcija - Sportski izgled potaknut dinamikom i snagom.
Nasuprot tome, dominantne nijanse boja BMW M kolekcije su Black i Marina Bay Blue. Potonja je službena boja novog modela BMW M5 i dobila je ime po krugu utrke Formule 1 u Singapuru.

Upotrebom materijala visoke tehnologije kao što su karbon - koji se koristi za krov, stražnji spojler i vanjske retrovizore BMW-ovih modela M - i Makrolon™ polikarbonat, BMW M kolekcija pojačava svoju tvrdnju o elitnom sportskom podrijetlu.  

To vrijedi ne samo za odjeću i dodatke - poput BMW M ženske sportske jakne, s karbonskom strukturom na kapuljači i dijelu leđa, te BMW M Rollerball kemijske olovke čiji poklopac ima originalnu BMW M5 boju karoserije - ali i za stavke prtljage u kolekciji. Oblik Makrolon™ polikarbonata BMW M Boardcase kovčega inspiriran je krovnim linijama BMW M automobila i nadopunjen je folijom za ispis s atraktivnim efektom izgleda od karbonskih vlakana u Marina Bay Blue boji i četiriju dvostrukih kotačića s BMW M5 dizajnom oboda.BMW i Kolekcija.
BMW i Kolekcija utjelovljuje fuziju održivosti, vrhunske kvalitete, inovativnosti i izvanrednog dizajna te nudi inteligentne proizvode za sva područja života.

Odjeća se ističe ne samo purističkim oblicima i nenametljivim bojama, već prije svega korištenjem osebujnih rezova i materijala učinkovitih resursa. Na primjer, BMW i ženska jakna od organskog pamuka ima asimetričan rez, visokokvalitetnu oblogu u elegantnoj kontrastnoj boji i sofisticirani detalj dizajna: gumbi su izrađeni od recikliranog papira.

BMW i majica za žene i muškarce ima i organski pamuk i ekološki prihvatljiv materijal od liocela TENCEL®, koji se proizvodi od održivog šumskog prirodnog drveta eukaliptusa i osigurava da majica bude iznimno meka na dodir.

Važnost očuvanja resursa i povećanja održive proizvodnje također je uzeta u obzir s dodacima u kolekciji. Na primjer, "Appleskin" - neobična veganska imitacija kože izrađena od jabučnih vlakana - koristi se za BMW i naprtnjaču. U međuvremenu, rubni ostaci preostali od proizvodnje sjedala za BMW i automobile se ingeniozno ponovno prerađuju za upotrebu u BMW i setu za kemijske olovke.BMW The Collection.
Posebna značajka BMW Lifestyle portfelja je BMW The Collection. Inspirirana vrhunskim Individual elementima dizajna BMW-a serije 7 i opremljena "Smart Travel Features (značajkama pametnog putovanja)", Kolekcija sadrži ekskluzivni izbor luksuznih dodataka i putnih predmeta, od kojih su mnogi razvijeni s dva vrlo vjerodostojna premium partnera: Montblanc i Horizn Studios.

Pročitajte više
Novi BMW M2 Competition
2018.04.18

NOVI BMW M2 COMPETITION

  • Novi šesterocilindarski redni motor s M TwinPower Turbo tehnologijom, temeljen na jedinici snage BMW M3/M4, obujma od tri litre, 302 kW/410 KS, najvišeg okretnog momenta od 550 Nm (kombinirana potrošnja goriva sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem: 10,0 - 9,9 l/100 km, kombinirane emisije CO2: 228 - 225 g/km*, u kombinaciji s opcijskim M mjenjačem s dvostrukom spojkom (M DCT): 9,2 l/100 km, kombinirane CO2 emisije: 210 - 209 g/km)*.
  • Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 4,2 s (sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem 4,4 s), najveća brzina: 250 km/h (ograničena), 280 km/h s M Driver paketom (ograničena).
  • Poprečni stabilizator od karbonski ojačane plastike (CFRP) visoke preciznosti i pregradni stabilizator za povećanu krutost prednjeg kraja.
  • Novi sustav hlađenja, uključujući novi prednji prag i veću, redizajniranu BMW masku u crnoj boji visokog sjaja.
  • Novi dvostruki ispušni sustav s dva električno upravljiva preklopa.
  • Nove, opcijske M Sport kočnice s kočnim čeljustima obojanim u sivu boju.
  • Nova opcijska M Sport sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu i osvijetljenom M2 oznakom u visini ramena.
  • Prekidači za odabir za neposredan pristup različitim postavkama motora i upravljanja, kao i DCT postavkama putem Drivelogic opcije.
  • Ekskluzivna nova Hockenheim Silver metalik boja karoserije.
  • BMW M2 Competition mijenja svog prethodnika, model BMW M2 Coupé.

Pročitajte više
BMW M5
2018.04.04

BMW M5 IZABRAN ZA WORLD PERFORMANCE CAR 2018.

München. BMW M5 (kombinirana potrošnja goriva: 10,5 l/100km*, kombinirane emisije CO2: 241 g/100km*) je proglašen "World Performance Car 2018 (najboljim automobilom visokih performansi u 2018. godini)", čime je to bio sedmi put da je BMW dobio nagradu World Car Award od organizacije "World Car of the Year (Svjetski automobil godine)". Svečanost dodjele nagrada održana je 28. ožujka 2018. na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku.

 

U ovoj kategoriji bilo je ukupno 11 vozila - automobili orijentirani na performanse, od kojih se godišnje proizvodi najmanje 2.000 primjeraka, a koji su dostupni za kupnju na najmanje dva kontinenta od 1. siječnja 2017. do 31. svibnja 2018. godine. Izbor i glasovanje u svim kategorijama provodio je međunarodni žiri sastavljen od 82 vodeća novinara za automobilsku industriju iz 24 zemlje.

 

BMW M5 opremljen je najnovijom verzijom 4,4-litrenog V8 motora s M Twin Power Turbo tehnologijom. Maksimalna snaga od 600 KS i maksimalni okretni moment od 750 Nm jamče vrhunski pogon i fenomenalne vozne performanse: V8 biturbo motor ubrzava M5 od 0 do 100 km/h za samo 3,4 sekunde. Novi M5 ima M specifični pogonski sustav na sve kotače M xDrive. Prijenos snage preuzima novi M Steptronic mjenjač s 8 stupnjeva i opcijom Drivelogic: u kombinaciji s pogonskim sustavom M xDrive, osigurava snagu turbo punjenog motora visokih okretaja koji se na savršen način prenosi na cestu.

Pročitajte više