BMW ODRŽIVOST

VOZILA, MATERIJALI I PROIZVODNJA

UVOD

BMW NA PUTU U ODRŽIVU BUDUĆNOST.

Održivost u proizvodnji, opremi i potrošnji. Naša vozila i njihova proizvodnja pokazuju kako gledamo na svoju odgovornost kao tvrtka u ovim područjima. I kako preuzimamo tu odgovornost. Saznajte više o tome što radimo – i o svemu što planiramo.

BMW Održivost 2023 mjere uštede energije

BMW ELEKTROMOBILNOST.

> 1 milijun

BMW Elektromobilnost.

BMW Group već je pustio 1.000.000 elektrificiranih vozila na ceste do 2021.

BMW Održivost 2023 mjere uštede energije

MJERE UŠTEDE ENERGIJE.

130 milijuna kWh

Mjere uštede energije.

BMW Grupa godišnje uštedi 130 kWh električne energije od 2018. zahvaljujući prelasku na LED rasvjetu u 16 pogona.

Smanjena emisija CO2

Smanjena emisija CO2.

78,1 %

Smanjena emisija CO2.

U razdoblju od 2006. do 2022. godine postignuto je smanjenje od 78,1% emisija stvorenih tijekom proizvodnje svakog vozila iz BMW Grupe.

BMW ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

ODRŽIVOST U NOVOM BMW-u i5.

BMW i5 također daje doprinos na putu prema održivijoj budućnosti. Materijali koji štede resurse, recikliranje i korištenje zelene energije štede CO2. Više otkrijte u videu.

0:00
0:00 /  0:00

SHOP THE LOOK

BMW i5: Potrošnja energije, kombinirani WLTP u kWh/100 km: 19,5–15,9; Električni doseg u km (WLTP): 477–582

RECIKLIRANJE RADIJE NEGO ODLAGANJE.

BMW Održivost 2023 reciklirani materijali ribarske mreže

Ribarske mreže.

Podne ploče u BMW-u iX kao i novom BMW-u X1 i BMW-u i5 izrađene su od plastične niti dobivene od neupotrebljivih ribarskih mreža, podnih obloga i otpadaka od proizvodnje plastike kao početnih materijala. Dijelovi obloge koji se koriste iznutra i izvana rezultiraju 25% manje emisije CO2 od konvencionalno proizvedenih komponenti.

BMW Održivost 2023 reciklirani materijali recikliranje plastike

Recikliranje plastike.

Reciklirani materijali koriste se u mnogim komponentama BMW-a. Obloga prtljažnika u BMW-u i5, na primjer, sastoji se od do 60% reciklirane plastike. U vodilicama za odbojnike, podkonstrukciji panela vrata, poklopcu panela vjetrobranskog stakla i okviru prednjeg poklopca BMW-a iX, ova brojka je čak 100%.

BMW Održivost 2023 reciklirani materijali vlakna kaktusa

Vlakna kaktusa.

U suradnji sa start-up tvrtkama, BMW Grupa razvija inovativne površine na biološkoj bazi. Novorazvijeni Deserttex™, na primjer, sastoji se od usitnjenih kaktusovih vlakana i poliuretanske matrice na biološkoj osnovi. Na taj se način izbjegavanje proizvoda životinjskog podrijetla može kombinirati sa značajnim smanjenjem CO2.

ČESTA PITANJA

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA O VOZILIMA I MATERIJALU.

ODRŽIVOST U NOVOM BMW-u iX.

Otkrijte mjere koje smo do sada proveli i saznajte više o našoj BMW iX konfiguraciji s FSC-certificiranim drvenim elementima, sjedalima bez kože i više.

0:00
0:00 /  0:00

SHOP THE LOOK

BMW iX xDrive40: Potrošnja energije, kombinirani WLTP u kWh/100 km: 21,4–19,4; Električni doseg u km (WLTP): 403–435

BMW Održivost 2023 električno zadovoljstvo u vožnji

RAZNOLIKOST ELEKTRIČNIH BMW MODELA.

Istražite cijeli asortiman električnih vozila iz BMW-a uz BMW iX i BMW i5.

  • Skoro nečujno klizi kroz gradove i na veće udaljenosti
  • Lagano ubrzanje od početka
  • Čisti užitak u vožnji – bez ispušnih plinova i lokalnih emisija

PROIZVODNJA I OPSKRBNI LANAC

GLOBALNE MJERE ZA VIŠU ODRŽIVOST.

Fokus na održivost i blizinu kupaca ono je što razlikuje BMW Grupu. Zato radije proizvodimo lokalno diljem svijeta - u skladu s jedinstvenim standardima kvalitete i sigurnosti.

VJETAR, SUNCE I INOVATIVNE TEHNOLOGIJE.

BMW Održivost 2023 energija vjetra

Energija vjetra.

Četiri vjetroturbine na tlu tvornice BMW Group u Leipzigu mogu postići nominalnu snagu od 2,5 MW. One pokrivaju otprilike jednu osminu električne energije potrebne u postrojenju. Inteligentna farma za pohranu u kojoj je do 700 BMW i3 baterija povezanih u mrežu pohranjuje višak energije iz četiri vjetroturbine u vrijeme viška opskrbe i hrani električnu energiju natrag u mrežu kada nema dovoljno vjetra.

BMW Održivost 2023 solarna energija

Solarna energija.

Solarna elektrana u tvornici BMW Brilliance Automotive Ltd. Plant Dadong (Shenyang) može proizvesti više od 21 MWh obnovljive energije u 2022. godini. U tu svrhu, njegova je površina povećana za 110.000 m2 – što odgovara otprilike 15 nogometnih igrališta – na ukupno 290.000 m2 tijekom proširenja lokacije u Shenyangu.

BMW PREUZIMA ODGOVORNOST.

Održivost pokriva mnoge aspekte u BMW-u: od inspekcije naših opskrbnih lanaca do podrške vanjskim programima, činimo sve kako bi naš ekološki otisak bio što manji.

ČESTA PITANJA

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA O PROIZVODNJI I OPSKRBNOM LANCU.

Službeni podaci o potrošnji goriva, emisiji CO2, potrošnji električne energije i električnom dometu utvrđeni su u skladu s propisanim mjernim postupkom i odgovaraju Europskoj Uredbi (EC) 715/2007 u važećoj verziji. Za raspone, podaci utvrđeni prema WLTP-u uzimaju u obzir svu dodatnu opremu (u ovom slučaju dostupnu na njemačkom tržištu). Za vozila koja su novohomologirana od 1. siječnja 2021. postoje samo službeni podaci prema WLTP-u. Osim toga, NEDC vrijednosti brišu se iz potvrda o sukladnosti od 1. siječnja 2023. Uredbom EZ-a 2022/195. Za više informacija o NEDC i WLTP mjernim postupcima posjetite www.bmw.com/wltp