ŠTEDI NA GORIVU, ALI NE I NA PERFORMANSAMA.

Tehnologije BMW EfficientDynamics u BMW-u X6.

BMW X6 zna kako najbolje raspolagati svojim resursima. Dokaz je neodoljiva dinamika povezana s niskom potrošnjom goriva i emisijama štetnih plinova. Zahvaljujući inovativnim i domišljatim tehnologijama BMW EfficientDynamics poput inteligentne lake konstrukcije i domišljate aerodinamike, zajamčeno je nepatvoreno zadovoljstvo u vožnji.

Pročitajte više
Inteligentna laka konstrukcija

INTELIGENTNA LAKA KONSTRUKCIJA.

Zahvaljujući lakoj konstrukciji, svaki gram za koji se smanji težina vozila povećava užitak u vožnji. Što manje mase treba pokrenuti, to će potrošnja energije biti manja. Od tridesetih godina prošlog stoljeća BMW je to saznanje dosljedno prenosio na konstrukciju vozila i usto ga stalno poboljšavao. Pitanja s kojima se naši inženjeri stalno susreću: Gdje ima smisla štedjeti na težini? A gdje ne? Rezultat takvog pristupa je inteligentna laka konstrukcija. To obuhvaća upotrebu ultralakih materijala poput magnezija u nosaču instrumentne ploče ili aluminija u ovjesu te poklopcu motornog prostora. A tekstilni pokrov podvozja nudi zvučnu izolaciju uz istodobno smanjivanje težine. To znači da je automobil u cjelini mnogo lakši od svojih prethodnika.

Aerodinamika

AERODINAMIKA.

Cjelokupni dizajn BMW-a X6 sustavno je usklađen s filozofijom BMW EfficientDynamics. Novosti ponajprije nalazimo na aerodinamički optimiranom prednjem dijelu i podvozju koji smanjenjem otpora zraka štede gorivo.
Kroz dva okomita otvora zračna struja prolazi pokraj kućišta prednjih kotača i tako ubrzana s vanjske strane kotača stvara "zavjesu". Istodobno "škrge" usmjeravaju zračnu struju na prednje kotače. Spomenute inovativne mjere smanjuju turbulencije i otpor zraka, pa se potrošnja goriva osjetno smanjuje.
Kontrola usisa senzorom stalno nadzire treba li motoru hlađenje te u skladu s time otvara i zatvara otvore za ulazak zraka. Poboljšana aerodinamika i skraćeno vrijeme zagrijavanja motora smanjuju potrošnju goriva.

Osmerostupanjski mjenjač Steptronic Sport

OSMEROSTUPANJSKI MJENJAČ STEPTRONIC SPORT.

Automatski osmerostupanjski mjenjač Steptronic Sport prilagođava se vašem stilu vožnje. Savršen je za sve stilove vožnje, od ugodnog krstarenja do dinamične jurnjave. Osim automatskog biranja stupnja prijenosa u svakom se trenutku to može učiniti i ručno. Promjena stupnjeva prijenosa obavlja se dinamički dizajniranom ručicom na konzoli ili ručicama uz upravljač.
U režimu Sport promjene stupnjeva prilagođene su najboljim performansama. Zahvaljujući kratkom rasponu stupnjeva motor se uvijek zadržava u području u kojem najbolje iskorištava svoju snagu i učinkovitost. Tako su također zajamčena odlična međuubrzanja koja, primjerice, skraćuju vremena pretjecanja.
Broj okretaja motora na velikim brzinama smanjuje osmi stupanj prijenosa, a tako se smanjuju i potrošnja goriva te buka motora. Tome umnogome pridonosi i novorazvijena konverterska spojka. Osmerostupanjski automatski sportski mjenjač Steptronic nudi najbolju udobnost pri promjenama uz najveću moguću učinkovitost.

REŽIM ECO PRO.

BMW-ova interna studija pokazuje da, ovisno o osobnom stilu vožnje, režim vožnje ECO PRO omogućava smanjenje potrošnje do 20 posto. Funkcija "jedrenja" ("kotrljanja"), predviđanje rute te ECO PRO Route omogućavaju smanjivanje potrošnje za još pet posto.

 • "Jedrenje"

  Funkcija "jedrenja" ili "kotrljanja" odvaja podvozje od motora i automobil se kreće bez ikakva utjecaja motora. Vozilo "jedri" kad vozač na brzinama između 50 i 160 km/h skine stopalo s papučice gasa, ne koči, a sustav predviđanja rute ne predviđa nikakvo smanjenje brzine.

 • Predviđanje rute

  S pomoću podataka navigacijskog sustava funkcija predviđanja rute prepoznaje zavoje, početke naselja, kružne tokove, raskrižja s pravom prvenstva, ograničenja brzine i izlaze s autocesta, pa vam savjetuje kad valja usporiti.

 • ECO PRO Route

  ECO PRO Route prikazuje najučinkovitiju rutu temeljenu na trenutačnom stanju u prometu, vozačevu stilu vožnje i uvjetima na cesti. Putno računalo pokazuje koliko točno goriva možete uštedjeti vozeći rutom koju je odabrala funkcija ECO PRO Route.

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE ENERGIJOM.

Inteligentno upravljanje energijom u BMW-u X6 omogućeno je nizom standardnih tehnologija iz palete EfficientDynamics, među njima i funkcijom Auto Start-Stop, obnavljanjem energije kočenja i električnim servoupravljačem. Međudjelovanje tih tehnologija jamči održivu mobilnost i najveću učinkovitost.

 • Funkcija Auto Start-Stop

  Funkcija Auto Start-Stop omogućava trošenje goriva samo kad se vozilo doista kreće. Dok vozilo stoji na semaforu ili se nalazi u prometu stani-kreni, funkcija Auto Start-Stop štedi gorivo gašenjem motora čim se automobil posve zaustavi.
  Signal na informacijskom zaslonu pokazuje da je funkcija Auto Start-Stop aktivirana. Čim vozač otpusti papučicu kočnice, motor se automatski pali.
  Funkcija nikad ne radi nauštrb udobnosti i sigurnosti jer se ne aktivira ako motor nije postigao idealnu radnu temperaturu, ako unutrašnjost nije dovoljno zagrijana/ohlađena, ako je napon akumulatora prenizak ili vozač zakreće upravljač. Središnje računalo pali motor kad je potrebno, čak i ako automobil miruje, primjerice ako se automobil pokrene ili se vjetrobran zamagli. Pritiskom na gumb funkcija Auto Start-Stop može se u svakom trenutku isključiti.

 • Električni servoupravljač

  Svaki put kad zakrenete upravljač, troši se energija. Ali zašto da se troši kad upravljač miruje? BMW-ov električni servoupravljač radi samo kad je potrebno. Za razliku od klasičnih hidrauličkih sustava, BMW-ov električni servoupravljač troši energiju samo kad vozač uistinu zakreće upravljač. Kad je upravljač nepomičan, elektromotor ne radi.

 • Obnavljanje energije kočenja

  Svaki put kad vozač koči stvara se kinetička energija, a sve donedavna ta se energija u automobilima gubila. Obnavljanje energije kočenja iskorištava taj dugo zanemarivan potencijal. Tako se od oslobođene kinetičke energije koja nastaje kad vozač skine stopalo s papučice gasa ili počne kočiti stvara električna energija. Proizvedenom se električnom energijom puni akumulator. Inteligentno upravljanje energijom znači da alternator više ne treba stalno raditi što smanjuje opterećenje tog generatora. Rezultat su smanjena potrošnja i poboljšane performanse – klasične prednosti tehnologije BMW EfficientDynamics.