Tehnologije BMW EfficientDynamics u BMW-u X3

NADAHNJUJUĆA DINAMIKA BAŠ U PRAVIM DOZAMA.

Tehnologije BMW EfficientDynamics u BMW-u X3.

NADAHNJUJUĆA DINAMIKA BAŠ U PRAVIM DOZAMA.

Tehnologije BMW EfficientDynamics u BMW-u X3.

BMW X3 spreman je za svaki izazov. To se posebice odnosi na njegov pogonski sustav. Inteligentne tehnologije BMW EfficientDynamics i napredno upravljanje energijom omogućavaju iznimno zadovoljstvo i agilnost vožnje uz istodobno smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova.

NADAHNJUJUĆA DINAMIKA BAŠ U PRAVIM DOZAMA.Tehnologije BMW EfficientDynamics u BMW-u X3.

BMW X3 spreman je za svaki izazov. To se posebice odnosi na njegov pogonski sustav. Inteligentne tehnologije BMW EfficientDynamics i napredno upravljanje energijom omogućavaju iznimno zadovoljstvo i agilnost vožnje uz istodobno smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova.

Tehnologije koje sjedinjuju dinamiku i učinkovitost

TEHNOLOGIJE KOJE SJEDINJUJU DINAMIKU I UČINKOVITOST.

TEHNOLOGIJE KOJE SJEDINJUJU DINAMIKU I UČINKOVITOST.

Štedljivi motori BMW TwinPower Turbo, inteligentna laka konstrukcija i profinjena aerodinamika idealna su osnovica za učinkovitost koju dodatno poboljšavaju tehnologije BMW EfficientDynamics i opcijska oprema poput osmerobrzinskog automatskog mjenjača Steptronic.

INTELIGENTNA LAKA KONSTRUKCIJA.

Za konstrukciju modela BMW X3 upotrebljavaju se različiti visokotehnološki materijali: laki poput aluminija za prednji dio vozila i podvozje, ojačani čelik za karoseriju te ultramoderna plastika i magnezij.
Inteligentna laka konstrukcija smanjuje težinu vozila, jamči iznimnu krutost karoserije, poboljšava pasivnu sigurnost i dinamiku automobila.

UPRAVLJANJE ENERGIJOM.

BMW X3 serijski raspolaže tehnologijama za inteligentno upravljanje potrošnje energije. Upravo je upravljanje energijom tajna skrivena iza vrlo visoke razine učinkovitosti. Tek međudjelovanjem svih tehnologija vozilo može postići iznimno dojmljive vrijednosti potrošnje goriva i emisije CO2.

 • Indikator optimalne promjene stupnja prijenosa

  Pravodobnim i optimalnim mijenjanjem stupnjeva prijenosa najviše se može uštedjeti u gradskoj vožnji, ali i u vožnji na velike udaljenosti. Optimalne promjene i smanjena potrošnja – sustav elektroničkog nadzora motora izračunava najučinkovitiji stupanj prijenosa prema uvjetima u prometu i broju okretaja, pa vam paljenjem strelice na informacijskom zaslonu savjetuje kad bi bilo ekonomičnije promijeniti u viši ili niži stupanj prijenosa. Sustav prepoznaje situacije u kojima snažno ubrzavate, pa će vam prelazak u viši stupanj prijenosa savjetovati na većem broju okretaja motora. Usporedni su testovi pokazali da vozila s indikatorom promjene stupnja prijenosa troše otprilike četiri posto manje goriva.

 • Funkcija Auto Start-Stop

  Funkcija Auto Start-Stop omogućava da se gorivo troši samo kad se vozilo doista kreće. Dok vozilo stoji na semaforu ili se nalazi u prometu stani-kreni, automatska funkcija Start/Stop štedi gorivo gašenjem motora čim se nađe u slobodnom hodu, a vozač je skinuo stopalo s papučice spojke (ručni mjenjač) ili je zakočio do mirovanja (mjenjač Steptronic).
  Signal na informacijskom zaslonu pokazuje da je funkcija Auto Start-Stop aktivirana. Čim vozač ubaci u brzinu (ručni prijenos) ili skine stopalo s papučice kočnice (automatski mjenjač Steptronic), motor se u djeliću sekunde automatski pali.
  Funkcija Auto Start-Stop nikad ne radi nauštrb udobnosti i sigurnosti jer se ne uključuje ako motor nije postigao idealnu radnu temperaturu, ako unutrašnjost nije dovoljno zagrijana ili ohlađena, ako je napon akumulatora prenizak ili ako zakrećete upravljač. Središnje računalo pali motor kad je potrebno, čak i kad automobil miruje – primjerice kad se pokrene ili ako se zamagli vjetrobran. Pritiskom na gumb funkcija Auto Start-Stop može se u svakom trenutku isključiti.

 • Električni servoupravljač

  Svaki put kad vozač zakrene upravljač, troši se energija. Ali zašto da se troši kad upravljač miruje? BMW-ov električni servoupravljač radi samo kad je potrebno. Za razliku od klasičnih hidrauličkih sustava, BMW-ov električni servoupravljač troši energiju samo kad vozač uistinu zakreće upravljač. Kad upravljač miruje – primjerice pri vožnji velikom brzinom ravnom dionicom autoceste – ni elektromotor koji ga pokreće ne radi.

 • Obnavljanje energije kočenja

  Svaki put kad vozač koči stvara se kinetička energija, a sve donedavna ta se energija u automobilima gubila. Obnavljanje energije kočenja iskorištava taj dugo zanemarivan potencijal. Tako se od oslobođene kinetičke energije koja nastaje kad vozač skine stopalo s papučice gasa ili počne kočiti stvara električna energija. Proizvedenom se električnom energijom puni akumulator. Inteligentno upravljanje energijom znači da alternator više ne treba stalno raditi što smanjuje opterećenje tog generatora. Rezultat su smanjena potrošnja i poboljšane performanse – klasične prednosti tehnologije BMW EfficientDynamics.

Aerodinamika

AERODINAMIKA.

Dizajn vozila posveta je filozofiji BMW EfficientDynamics. Zahvaljujući međusobno optimiranim aerodinamičnim elementima, svaki se BMW diči odličnim vrijednostima koeficijenta otpora zraka, a to, zauzvrat, ima pozitivan utjecaj na učinkovitost i potrošnju goriva.
Primjerice, ravni pokrov podvozja sa zaštitom motornog prostora i stražnje osovine poboljšava aerodinamička obilježja vozila. Nova obloga podvozja nije osmišljena samo radi aerodinamičkih učinaka nego i bolje prigušuje zvukove te dodatno štiti podvozje od hrđanja. Inovacije u aerodinamici obuhvaćaju i optimiran oblik stražnjeg spojlera i kućišta vanjskih zrcala. Kad je riječ o vanjskim zrcalima, njihov oblik također smanjuje buku i prljanje bočnih prozora.

Aero kotači

Aero kotači.

Lakometalni 17-inčni kotači Streamline 306, tzv. aero kotači sa smanjenim otporom kotrljanja i gumama 245/55 R 17, pomažu smanjivanju potrošnje goriva i emisija CO2.

REŽIM ECO PRO.

Način rada ECO PRO pomaže vozačima da potrošnju goriva smanje i do 20 posto, ovisno o njihovu stilu vožnje. Dodatnih pet posto ušteda omogućavaju funkcija "jedrenja" (raspoloživa samo s osamstupanjskim mjenjačem Steptronic), sustav proaktivne pomoći u vožnji (samo s navigacijskim sustavom Professional) i funkcija ECO PRO Route (samo s navigacijskim sustavima Professional i Business).

 • "Jedrenje"

  Funkcija "jedrenja" ili "kotrljanja" odvaja podvozje od motora i automobil se kreće bez ikakva utjecaja motora. Vozilo "jedri" kad vozač na brzinama između 50 i 160 km/h skine stopalo s papučice gasa, ne koči, a sustav proaktivne pomoći u vožnji ne predviđa nikakvo smanjenje brzine.

 • Aktivni tempomat s funkcijom Stop&Go

  U kombinaciji s aktivnim tempomatom vozilo u režimu ECO PRO učinkovitije ubrzava poslije kočenja.

 • Predviđanje rute

  S pomoću podataka navigacijskog sustava proaktivna pomoć u vožnji predviđa zavoje, početke naselja, kružne tokove, raskrižja s pravom prvenstva, ograničenja brzine i izlaze s autocesta, pa vam savjetuje kad valja usporiti.

 • ECO PRO Route

  Na temelju prometne situacije, načina vožnje i stanja na cestama ECO PRO Route izračunava i prikazuje najučinkovitiju rutu. Putno računalo pokazuje koliku je uštedu goriva omogućila funkcija ECO PRO Route.

OSMEROSTUPANJSKI AUTOMATSKI MJENJAČ STEPTRONIC.

Osmerostupanjski automatski mjenjač steptronic

OSMEROSTUPANJSKI AUTOMATSKI MJENJAČ STEPTRONIC.

Automatski mjenjač Steptronic s osam stupnjeva prijenosa postavlja nove standarde dinamičkih performansi i učinkovitosti te je ključni element tehnologija BMW EfficientDynamics.
Osobito kratki mjenjački rasponi dopuštaju isporuku maksimalne snage na svim brzinama. Tako se uvelike smanjuje potrošnja goriva, a vozač istodobno može više uživati u sportskoj i dinamičnoj vožnji. Zbog dodatnih stupnjeva prijenosa na većim se brzinama smanjuje broj okretaja motora, a time i potrošnja te buka motora.
Performansama pridonosi i pretvaračka spojka – čak i kad se stupnjevi prijenosa mijenjaju ručno. U kombinaciji s brzim i točnim, vrlo uglađenim promjenama stupnjeva postiže se iznimno ugodna i udobna vožnja uz znatno smanjenje buke.

Zahvaljujući osmerostupanjskom automatskom mjenjaču Steptronic tehnologije BMW EfficientDynamics, performanse vozila sad se prekidačem doživljaja vožnje mogu aktivno poboljšati podvozjem Predictive Drive. U režimu ¨Sport¨ elektronika mjenjača iskorištava podatke iz navigacijskog sustava kako bi na temelju stanja ceste omogućila još dinamičnije vozne značajke i brže reakcije vozila. Kao što mu ime govori, režim "Comfort" nudi program za povećavanje udobnosti vožnje s manje promjena stupnjeva prijenosa.