BMW M

PREPUSTITE SE POUZDANIM POMOĆNICIMA.

Sustavi pomoći vozaču BMW ConnectedDrive u BMW-u M6 Gran Coupé.

Brojne inovativne tehnologije na različite vam načine pomažu u vožnji te jamče vrhunsku udobnost i sigurnost. To znači da se možete usredotočiti na ono što je doista važno - bezbrižno uživanje u vožnji.

Pročitajte više

BMW NIGHT VISION.

BMW Night Vision s prepoznavanjem osoba omogućava vozaču vidik koji daleko premašuje svjetlosni snop dugih svjetala vozila, pa noću na vrlo velikoj udaljenosti može razaznati ljude i velike životinje.
Infracrvena (termalna) kamera ugrađena u masku vozila slike šalje na kontrolni zaslon na instrumentnoj ploči. Tako vozač može razaznati ljude i životinje na udaljenosti do oko 300 metara.
Sustav u obzir uzima brzinu vozila i zakrenutost upravljača te na temelju toga izračunava predstavlja li opaženi objekt stvarnu opasnost. U slučaju neposredne opasnost na slici na kontrolnom zaslonu te na head-up zaslonu pojavljuje se trepereći crveni simbol (životinja ili osoba). Usto se oglašava zvučni signal, a kočni sustav prelazi u stanje pripravnosti za naglo kočenje.
Sustav upozorenja automatski se uključuje pri pokretanju vozila. U slučaju opasnosti sustav oglašava upozorenje čak i ako kontrolni zaslon nije uključen. BMW Night Vision s prepoznavanjem osoba inovacija je iz palete BMW ConnectedDrive.

BMW Head-Up Display

BMW HEAD-UP DISPLAY S POSEBNIM M PRIKAZOM.

BMW Head-Up Display (vjetrobranski zaslon) u boji s posebnim M prikazom sve informacije važne za putovanje projicira izravno u vidno polje vozača i tako mu omogućava da se posve usredotoči na vožnju. Na zaslonu se prikazuju informacije poput trenutačne brzine, savjeti navigacijskog sustava, informacije o ograničenjima brzine s upozorenjem na zabrane pretjecanja, telefonski adresari i glazbeni popisi te upozorenja različitih sustava pomoći u vožnji. Pritiskom na gumb možete odabrati sportskiji M prikaz informacija. Osim digitalnog brzinomjera prikazuje i uključeni stupanj prijenosa te višebojni simbol brojača okretaja s indikatorom promjene stupnja prijenosa.
Simboli projicirani na vjetrobran prikazani su u boji i osobito visokoj razlučivosti. Slika se projicira tako da se čini da se nalazi otprilike 2,3 metra ispred vozila, U kombinaciji s optimalnim položajem omogućuje brzo i jednostavno očitavanje informacija uz vrlo malo odvraćanja pozornosti sa situacije na cesti. Svjetlina projekcije automatski se prilagođava uvjetima vanjskog osvjetljenja. Prikaz se također može prilagoditi dnevnim i noćnim uvjetima vožnje, a i visina mu se može namjestiti prema vozačevoj visini. Vozač usto može odabrati i koje će još informacije biti prikazane uz trenutačnu brzinu te upozorenja sustava pomoći u vožnji.

POGLED NAOKOLO.

Pogled naokolo uključuje funkcije pogleda straga, panoramskog pogleda i pogleda odozgo bazirane na ugrađenim kamerama. Kamere u vanjskim zrcalim i kamera za vožnju unatrag nude pogled koji obuhvaća 270° oko vozila.
Pogled odozgo prikazuje područja sa strane vozila i tako olakšava manevriranje i parkiranje. Bočni pogled olakšava vožnju u područjima sa slabom vidljivošću, pa je izlazak na cestu i prilaz zbunjujućim raskršćima sigurniji. Dvije digitalne kamere s lijeve i desne strane prednjeg dijela vozila snimaju prometnu situaciju ispred vozila. Tako vozač ranije zamjećuje nadolazeća vozila, pa može na vrijeme reagirati. Bočni pogled automatski se isključuje kad vozilo premaši brzinu od 15 km/h. Vozač zatim može odabrati stražnju kameru, odnosno pogled odozgo ili bočni pogled.
Sustavi kamera automatski se uključuju pri vožnji unatrag ili kad se pritisne gumb PDC-a, odnosno gumb bočnog pogleda. Slike koje snimaju kamere prikazuju se na kontrolnom zaslonu.

BMW SELECTIVE BEAM.

Sa sustavom BMW Selective Beam noćna vožnja je ugodnija i sigurnija. Po mraku nudi odličnu vidljivost bez zasljepljivanja drugih vozača. Sustav otkriva druge sudionike u prometu i selektivno ih isključuje iz dometa dugog snopa glavnih svjetala vozila. Snop dug 400 metara omogućava rano otkrivanje opasnosti i olakšava slijeđenje smjera.

NAVIGACIJSKI SUSTAV PROFESSIONAL.

Navigacijski sustav Professional ima lijepo dizajnirano sučelje i izvanrednu paletu usluga. Navigacijski sustav jednostavan je za uporabu, ima iDrive Touch Controller i Control Display te uključuje Hands-free uslugu sa USB sučeljem i glasovnim naredbama. Uključeni su i: Radio BMW Professional sa DVD pogonom i 20 GB memorije za audiodokumente, uključujući bazu podataka s naslovima. Sustav također nudi prikaz alternativnih prometnih smjerova. Najtraženije točke interesa (Points of Interest, POIs), poput benzinskih postaja, hotela i sličnih lokacija, navedene su kao simboli u POI izborniku prema učestalosti njihova traženja. Ugrađen LCD zaslon u boji s dijagonalom od 10,2 inča i funkcijom dijeljenja ekrana (glavni i pomoćni) dizajniran je za najbolju čitljivost i jasnoću prikaza.
Rad omogućava vrlo jednostavno biranje iDrive Controllerom čija površina osjetljiva na dodir nudi unos navigacijskih odredišta rukopisom. Sustavom se također može upravljati izravno, gumbima sučelja, s osam funkcijskih prečaca i glasovnim naredbama. Zahvaljujući trodimenzionalnom prikazu karata koji se služi satelitskim slikama kao pozadinom – s fotografski realističnim prikazom izabranih objekata – navigacija se pretvara u uzbudljiv vizualni doživljaj.

Inteligentno prepoznavanje glasa

INTELIGENTNO PREPOZNAVANJE GLASA.

Inteligentno prepoznavanje govora s obradom govora na daljinu nudi najvišu moguću razinu glasovne podrške. Sustav razumije prirodan govor, umjesto da samo prepoznaje ograničene izgovorene naredbe. Prepoznavanje govora ne uključuje samo širok spektar pojedinačnih i situacijskih varijacija, nego također razumije lingvističke varijetete, dijalekte i žargon. Na taj način se otvara znatno širi raspon mogućnosti prilikom diktiranja SMS i elektroničkih poruka. Ovaj znatno proširen raspon funkcija moguć je zahvaljujući prepoznavanju govora koje se odvija odvojeno od putnog računala, na serverima sustava Connected- Drive, i temelj je Inteligentnog prepoznavanja govora. Ova funkcija računalnog oblaka (cloud computing) omogućava da se brzo i jednostavno provedu nespecifične pretrage na internetu, koristeći svakodnevni govor, od čega koristi ima i sustav za navigaciju. Na primjer, koristeći se prirodnim govorom, moguće je pretraživati restorane koji se nalaze u blizini. Usto, prijelaz na cloud znači češća ažuriranja, što jamči da će sve buduće inovacije biti dostupne u najkraćem mogućem roku, bilo da se radi o novom softveru ili napretku u računalnoj lingvistici.