THE ECONOMY OF MOVEMENT.

BMW EfficientDynamics in the BMW 2 Series Active Tourer.

Like all top athletes, the BMW 2 Series Active Tourer knows how to use its strength to the maximum effect. Thanks to BMW TwinPower Turbo technology and intelligent BMW EfficientDynamics energy management, which help to ensure lower fuel consumption and emissions. But there’s one thing that isn’t reduced in the slightest: BMW typical driving pleasure.

Tehnologija BMW TwinPower Turbo

TEHNOLOGIJA BMW TWINPOWER TURBO.

Zahvaljujući BMW TwinPower Turbo tehnologiji, inovativni BMW benzinski i dizelski motori stvaraju znatno više snage i izvanredne reakcije čak i pri niskom broju okretaja, a i dalje su izrazito učinkoviti i imaju niske emisije. Najnovija generacija motora iz obitelji EfficientDynamics kombinira napredne tehnologije ubrizgavanja goriva i posve promjenjivu raspodjelu snage s inovativnom tehnologijom turbopunjača radi poboljšanja učinkovitosti i dinamike.

Snaga i učinkovitost u jednom.

Motori BMW TwinPower Turbo u modelima BMW serije 2 Active Tourer.

REŽIM ECO PRO.

BMW-ova interna studija pokazala je da, ovisno o osobnom stilu vožnje, režim vožnje ECO PRO vozačima omogućava smanjenje potrošnje goriva do 20 posto. Funkcija “jedrenja” (raspoloživa samo sa 8-stupanjskim mjenjačem Steptronic) i ECO PRO Route (samo u kombinaciji s navigacijskim sustavom Plus) nude još veći potencijal uštede.

  • ECO PRO Route

    ECO PRO Route sustav bira najučinkovitiji put pregledavajući situaciju u prometu, stil vožnje i uvjete na cesti. Računalo pokazuje postotak goriva koji možete uštedjeti vozeći preporučenim rutama.

  • Jedrenje

    Funkcija jedrenja odvaja pogonski sustav od motora i automobil jedri bez aktivnosti motora, kao da “plovi”. To se događa kad vozač ukloni nogu s papučice gasa pri brzini između 50 i 160 km/h bez kočenja. U kombinaciji s Active Cruise Control sustavom, vozilo nakon kočenja učinkovitije ubrzava na željenu brzinu kad je u ECO PRO načinu rada.

Automatska funkcija start/stop

AUTOMATSKA FUNKCIJA START/STOP.

Automatska funkcija Auto Start-Stop omogućava da se gorivo troši samo kad se vozilo doista kreće. Dok vozilo stoji na semaforu ili se nalazi u prometu stani-kreni, automatska funkcija Start/Stop štedi gorivo gašenjem motora čim se nađe u slobodnom hodu, a vozač je skinuo stopalo s papučice spojke (ručni mjenjač) ili je zakočio do mirovanja (mjenjač Steptronic).
Signal na informacijskom zaslonu pokazuje da je funkcija Auto Start-Stop aktivirana. Čim vozač ubaci u brzinu (ručni prijenos) ili skine stopalo s papučice kočnice (mjenjač Steptronic), motor se u djeliću sekunde automatski pali.

OBNAVLJANJE ENERGIJE KOČENJA.

Obnavljanje energije kočenja

OBNAVLJANJE ENERGIJE KOČENJA.

Svaki put kad vozač koči stvara se kinetička energija, a sve donedavna ta se energija u automobilima gubila. Obnavljanje energije kočenja iskorištava taj dugo zanemarivan potencijal. Tako se od oslobođene kinetičke energije koja nastaje kad vozač skine stopalo s papučice gasa ili počne kočiti stvara električna energija.
Proizvedenom se električnom energijom puni akumulator. Inteligentno upravljanje energijom znači da alternator više ne treba stalno raditi što smanjuje opterećenje tog generatora. Rezultat su smanjena potrošnja i poboljšane performanse – klasične prednosti tehnologije BMW EfficientDynamics.

INDIKATOR OPTIMALNOG PREBACIVANJA STUPNJA PRIJENOSA.

Indikator optimalnog prebacivanja stupnja prijenosa

INDIKATOR OPTIMALNOG PREBACIVANJA STUPNJA PRIJENOSA.

Pravodobnim i optimalnim mijenjanjem stupnjeva prijenosa najviše se može uštedjeti u gradskoj vožnji, ali i u vožnji na velike udaljenosti. Optimalne promjene i smanjena potrošnja – sustav elektroničkog nadzora motora izračunava najučinkovitiji stupanj prijenosa prema uvjetima u prometu i broju okretaja, Kad motor može raditi učinkovitije u višem ili nižem stupnju prijenosa, na informacijskom se zaslonu prikazuje osvijetljena strelica. Sustav prepoznaje situacije u kojima snažno ubrzavate, pa će vam prelazak u viši stupanj prijenosa tada savjetovati na većem broju okretaja motora. BMW-ovi usporedni testovi pokazali su da vozila s indikatorom promjene stupnja prijenosa troše otprilike četiri posto manje goriva.